Friday, December 31, 2010

Snow snow snow

Gambar snow lagi...

Kejap ada, kejap takde snow... dah selesai makan dalam jam 2.30 petang, start snow yang agak lebat dan bersaiz besar... nak tengok?



video

video



Alhamdulillah... Tengahari, cikde makan ni... nasi putih, sayur, ikan goreng... best...
Eh, tak caye?... sedap neh...

Snow more and more

Seronok... duk kat bilik aje tengok salji berterbangan...
tadi salji dalam cuaca cerah, sekarang salji dalam cuaca agak sedikit mendung.
tadi salji sikit2 je.. sekarang, lebih kurang jam 11.30 pagi, mula turun salji yang banyak...

"Macam tak best je guna perkataan salji. Kalau guna perkataan snow best sikit kan... ehehehe.... campur2 pulak BM dan BI. Kalau buat karangan tak boleh campur2 bahasa tau.."

Tangkap gambar tapi masih tak berapa jelas kehadiran snow. Makanya, cikde pun bersiap-siap dan keluar bilik. Usaha juga demi gambar snow pertama yang terbaik. HEHEHE....
Angin kuat... sejuuuuuukkk.. sampai kebas tangan dan pipi kesejukan...

Dalam bahasa Jepun, snow ialah yuki (雪).




Cikde ada ambil video snow 1 minit. Suka tak tengok ni?

video



Snowing

Assalamualaikum mak, ayah dan keluarga semua.

Hari ni Jumaat, jam 10 pagi... suhu 4 degree celcius... Hari pertama salji kat Mie. Tak nampak pulak salji berterbangan dalam gambar. Cikde buh gambar snow kat background la.. hehehe

Thursday, December 30, 2010

Masak-masak

Jepun cuti lama sempena tahun baru (lebih dari seminggu ). Tiada perancangan kemana-mana pun lagi. Hmmmm.. mungkin esok pergi pusing2 kawasan(?) dengan basikal... Hari ni cuaca hujan sampai ke petang. Dua hari ni, cikde duk kat rumah aje. Kerja nya = tv pastikan terpasang, tengok2 blog, tidur bila mengantuk dan masak untuk dimakan bila lapar....

..
..
Tadaaaa.... masak ni...


Mummy jangan bimbang, kita kat sini makan ok2 aje, oishii.
Rindu mak dan ayah....

Wednesday, December 29, 2010

Pening-pening

Dah 3 hari duk baiki blog ni... tak siap2 lagi... dah tak tau nk baiki cemana...
sape la bleh tolong neh.. blog senget...



Sorry. Blog under construction.


Tuesday, December 28, 2010

Ise

Ini cerita 25 Disember. Selepas melawat Mikimoto Pearls Island dan makan tengahari, kami sambung perjalanan ke Ise. Lebih kurang setengah jam perjalanan dari Italian Restaurant. Ise dan Toba masih lagi dalam Mie Prefecture.

The Ise Shrine (Ise-jingū) is an important Shinto shrine complex in the city of Ise in southern Honshu, Japan. Also known as the Grand Shrine of Ise (Ise Daijingū), its great significance is indicated by its official name - Jingū ("The Shrine"). A popular place of pilgrimage as well as a tourist attraction, the Ise Shrine has been designated a National Treasure (kokuhō) by the Japanese government. (baca lebih lanjut disini)


Melintas jalan.



Melalui lorong ni. Banyak gambar. Kawaii.



Kemudian, melalui lorong kedai-kedai ni. Macam-macam ada jual, cuma tak terbeli aje... Sensei jalan cepat menuju tempat yang dituju, jadinya tengok sekali pandang aje.



Melalui jambatan..



Melalui hutan tebal. Banyak pokok besar dan tinggi. Utsukushii.


Melalui tangga yang tinggi. Kat atas tu tempat sembahyang mereka. Tak pasti la pulak mereka itu agama apa.



Masa pulang. Melalui tasik yang ada ikan besar. Besar kan?



Dalam perjalanan pulang, baharulah singgah kedai-kedai tadi. Tertarik dengan koleksi pinggan, mangkuk dan cawan kat sini. Menarik dan mahal. Tengok2 aje, tak beli apa2 pun. Teringin nak ada koleksi cawan/mug dalam kotak-kotak kayu sebagai hiasan dinding. Cantik...


Okano san ajak makan malam dirumah beliau, jauh = lebih kurang dalam sejam setengah perjalanan dari Ise. Isterinya hidangkan makanan berasaskan sayur, ikan dan telur sahaja. Makan dengan sopan menggunakan chopstick. Tapi, malang tak berbau, cikde tergigit chopstick = patah sikit kat hujung.... hahahah... rosaakk...

Makanannya sedap... oishii.. Arigatougozaimas Okano san...

Monday, December 27, 2010

Toba : Italian Restaurant

25 December 2010, Saturday: After feed our eyes with billion of pearls, now is time to feed our stomach. Okano San said, we can have pasta seafood from this Italian Restaurant which located near to Mikomoto Pearl Island.

p/s: hehehe, omputih plak hari ni... 2 ayat tu je pun. Sir Ayoh Cik Ling ---> guane? ok?... :)


Sunday, December 26, 2010

Toba : Mikimoto Pearl Island

25 Disember 2010, Sabtu: Kaneco Sensei bersama 2 orang anak kembar lelakinya, Okano San, Cik Nabihah dan Cikde pergi jalan-jalan di Toba. Pertamanya, kami melawat Mikimoto Pearl Island. Kami bertolak jam 8.50 pagi... Tiba di Mikimoto Pearl Island jam 10.47 pagi

"The Mikimoto Pearl Island is an excellent museum about pearls, pearl cultivation and Mikimoto Kokichi, the first person who succeeded in cultivating pearls. The island is located in the Bay of Toba, accessible via a bridge.

Mikimoto Kokichi was born in Toba in 1858 and became the first person to successfully cultivate pearls in the year 1893. He opened the first Mikimoto Pearl store in 1899. The Mikimoto Kokichi Memorial Hall introduces his life story."
(reference)

Also can read details from here.


Sampai: Tiket masuk = ¥ 1500



Kami tiba tepat pada masanya. Dapat lihat demo penyelam wanita mencari mutiara. Cuaca hari ni sejuk sangat, 2 hingga 6 darjah celcius . Penyelam wanita tu boleh tahan menyelam dalam air yang sejuk begini dengan pakaian biasa sahaja bukan pakaian selam.



Outside of Pearl Museum's building.



Inside of Pearl Museum's building.



How pearl was born.



Billions of pearls... adesss... sabar2..




Kulit mutiara atau dipanggil mother of pearl juga dijadikan barangan hiasan. Craft product from mother of pearl.... wuih, kirei, utsukushi, kawaii, beautiful...



Figures below: All are made from pearls and mother of pearls only.



Kedai menjual barangan mutiara... tengok2 aje, tak beli apa2 pun.




Finished sight-seeing at Mikimoto Pearl Island. Time for lunch. And normally, photographer di belakang sibuk tangkap gambar..