Sunday, December 19, 2010

Nagoya : Nagoya Castle

18 Disember 2010, Sabtu: Masataka Sensei bawa cikde, Nabihah dan Liyana jalan-jalan di Nagoya. Pertamanya, kami ke Nagoya Castle (Istana Nagoya).



Gambar atas: Perjalanan ke Nagoya dengan pacuan 4 roda milik Masataka Sensei.
Gambar bawah: Sampai tempat letak kereta untuk ke Istana.


Gambar atas: Masuk Istana, Sensei bayarkan tiket... hehehe syukur = jimat.
Gambar bawah: Dalam kawasan istana.


Gambar atas: Batu asas untuk bina istana.
Gambar bawah: Luasnya kawasan istana.


Gambar atas: Selain disediakan lif, ni ialah tangga turun naik dalam istana.
Gambar bawah: Pedang pahlawan Jepun.


Gambar atas: Kaedah yang digunakan dahulu kala untuk bina istana = berat tuh..
Gambar bawah: Bergambar dengan ikan berkepala naga yang bersalut emas. Patung ni di letakkan atas bumbung istana



Gambar atas: Pemandangan dari atas istana = luas.
Gambar bawah: ada banyak dijual barang cenderamata. Susah nak pilih oo yang mana the best (harga...) huhuhu...


Gambar atas: Dalam perjalanan keluar istana, ternampak satu barisan yang sangat panjang = nak ambil gambar dengan pahlawan... tapi cikde malas ar nak beratur (orang Jepun rajin beratur)..

Gambar bawah: Ambil gambar macam ni aje... ada gak tu kan pahlawan sikit... nampak?


p/s: Sempat lagi Aus tanya... itu pahlawan atau samurai atau pengawal istana? huhuhu... cikde pun dop tau Aus... nak tanya sape ek?


6 comments:

nursakinah said...

ni Ezzati : miss~!! bawak sy g jepun jgk~~!! huhu..nk g jepun,nk g jepun~!! sob2.. onegaishimasu~!! odaijini,miss~!! hontou ni aitakute~!! (klu miss x phm,tnya sensei taw) hahahahaha.. :D

nursakinah said...

miss!!nie damia..=)..rindunye kami dkt miss~~beznya tgk pic miss kt sne... hehe...ase nk pg jgk..sob3..
nnti lau kami nk g sne bley la ajk mis tlg jd tourist guide kami kn..kn3..hehe..:D

nursakinah said...

misss.ni comment drpd pemilik account sendiri pulak!~~hehehe...dorang dah excited gile ni..sy pon..nanti kami nak pergi jugak....kami pergi kat sane..n lagy bagus kalau miss ade kat sane mase kite pergi nanti..boley la miss belanje makan....hehe

Marsita said...

izzati: nk kena ada pasport, visa n tiket flight.. takde seme tu, tak leh ar bawak.. kui kui.. sekali imbas baca bunyi macam - hantu, saya ketakutan...!!! Makna:
Onegaishimasu = please
Odajini = be careful/be well
Hontou = really
Aitakute = want to see you

betul tak? saya tanya pakcik Google.

Damia: guide pegi pasaraya dekat2 sini boleh la..kita buat tour dekat COSMOS... jauh2 tak ter-guide kang haa, kita yang sesat... hehe...

Sakinah: saya pernah alami ke'excited'an awak semua masa kat TATI tu.. teruja saya... nak datang bagitau ar, saya nk kirim sebarang dua... belanjewwwwww... noooo hallll...

nursakinah said...

bilelah masa kami nak pergi sane~!huhu..tgu..kumpul fulus dulu~!!tgu cuti sem ker..herm.best jugak tuh~!kalau dah master nihon go lagi best~!!org ckp kalau kita dah berada di sesuatu tempat tu cepat la kite belajar bahadsa dye..btul x miss??kami nak buat experiment ke atas diri miss aci x??Cam mane miss..nampak mcm dah agak adapt dgn suasane kat sane~!huhu...
herm..barang ape yg miss nak order kat kami tuh~!skrg nih air asia dah ade untk g jepun.maybe murah kalau kami tempah awal~!ceewah..xcited semacam je...

Marsita said...

heheeh...excited nye dia.. biar betul neh... nk pesan barang makanan, maggi, milo, kunyit ka.. hehehe..

saya tak reti lagi nihon neh.. sepatah dua aje..